Trávicí soustava » Trávicí soustava u člověka
Orgánová soustava, která zajišťuje příjem potravy u člověka, je celkově dlouhá přibližně 8 metrů. Má specializovaná oddělení, v nichž probíhají jednotlivé metabolické procesy, mechanické a chemické zpracování potravy, vstřebání živin a vyloučení nestravitelných zbytků. Trávicí orgány tvoří prostor, kde je potrava trávena, trávicí žlázy vylučují enzymy, pomocí nichž se potrava štěpí a tělo získává potřebné živiny.
Trávení začíná v dutině ústní, kde se na něm podílí zuby, jazyk a slinné žlázy. Potrava prochází trávicí trubicí z hltanu do jícnu a žaludku, kde proběhnou základní trávicí procesy. Slinivka břišní a játra dodávají chemikálie, které spolu s žaludečními šťávami potravu štěpí. Ze žaludku odchází potrava do tenkého střeva. Zde probíhají další fáze trávení, organismus získává důležité elementy a trávenina je postupně zahučťována. V tlustém střevě trávicí proces končí a zbylý produkt je vylučován jako stolice.
Jakékoli onemocnění některého trávicího orgánu nebo trávicí žlázy je pro člověka velmi nepříjemné a obvykle naruší jeho výkonnost. Onemocnění může mít různé příčiny – otravu, infekci, k poruchám může vést i stres. Ani chronické drobnější potíže není radno podceňovat a je třeba je včas konzultovat s odborníkem.